Nikmati Penjagaan Kesihatan Malaysia, Hayati Kemesraan Malaysia

Malaysia Healthcare memperkenalkan kempen #sharemylove

13 FEBRUARI 2017: Malaysia Healthcare hari ini mengumumkan Share My Love #sharemylove (SML) sebagai tema kempen Malaysia Loves You bagi 2017.

Share My Love” dipilih kerana ia mencerminkan keramahan, kasih sayang, penjagaan rapi, dan perikemanusiaan yang menjadi teras kepada industri ketamuan Malaysia (Malaysian Hospitality). Mengambil inspirasi daripada tema tersebut, kempen tahun ini dimulakan dengan inisiatif sama serta di antara tujuh orang pelukis terkemuka tempatan. Setiap pelukis menghasilkan satu karya seni di atas kanvas menggunakan warna-warna pelangi dan simbol hati.

“Share My Love” bermatlamat untuk menyampaikan mesej “Malaysia Loves You” secara lebih meluas. Ia diharap menjadi wadah untuk memupuk semangat harmoni dan kesatuan. Pada masa sama, kami mahukan tetamu yang hadir dan disambut kami untuk mengenali Malaysia sebagai sebuah negara yang ramah dan mesra. Kempen ini yang bermula pada tahun lepas akan berterusan sehingga 2018. Kami dengan rendah hati mengalu-alukan semua orang untuk datang dan merasai sendiri penjagaan kesihatan Malaysia yang menakjubkan. Keramahan kami pastinya akan membuatkan anda rindu untuk kembali ke sini lagi”, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Healthcare, Sherene Azli.

Sherene turut menjelaskan sebab di sebalik pemilihan seni sebagai perantara untuk menyampaikan mesej “Share My Love”, “Seni menginspirasikan julat emosi yang berupaya untuk diterjemahkan ke dalam pelbagai lapangan karya. Malah, ia juga mampu menjadi satu bentuk penyembuhan yang membantu kita dalam pelbagai cara. Seni juga berupaya mereda dan melegakan kita apabila dihambat oleh cabaran-cabaran dalam kehidupan. Bertitik tolak daripada ini, tujuh pelukis tersohor dengan pengaruh mereka yang sendiri dalam dalam dunia seni tempatan dipilih untuk menyampaikan mesej ini menerusi karya mereka.

Setiap pelukis diberikan satu warna daripada tujuh warna pelangi dengan mesej yang bermakna di sebaliknya:

 1. Caryn Koh – Merah melambangkan keselamatan
 2. Pacha (mother) & Bali (daughter) – Jingga melambangkan tumbesaran
 3. Haris Rashid – Kuning melambangkan kesegaran
 4. Thineswari G. – Hijau melambangkan kesejahteraan
 5. Andi Miranti (anak) & Intan Miranti (ibu) – Biru melambangkan kebijaksanaan
 6. Abdulrashade – Indigo melambangkan belas ihsan
 7. Nini Marini – Ungu melambangkan keremajaan

Setiap karya akan dikongsi Malaysia Healthcare dan pelukis berkenaan menerusi pelantar media sosial (Facebook, Instagram, YouTube). Karya-karya ini kemudiannya juga akan diangkat ke dalam wadah pemasaran dan komunikasi Malaysia Healthcare.

Kempen ini dilancarkan serentak dengan musim demam cinta yang diwarnakan dengan sambutan Hari Valentine dan Chap Goh Mei. Ia kemudian akan melabuhkan tirainya sewaktu rakyat Malaysia merayakan cinta mereka kepada negara sempena Hari Malaysia.

Orang ramai juga dialu-alukan untuk mempamerkan kreativiti dan sambutan mereka terhadap kempen ini dengan mengambil bahagian dalam satu pertandingan dari 1 Mac sehingga 16 September 2017. Mereka yang berminat boleh menghasilkan lakaran hati mereka sendiri dan berpeluang memenangi hadiah-hadiah yang mengujakan. Orang ramai digalakkan untuk menjadi kreatif dan menghantar karya mereka dengan terjemahan lakaran hati yang berbentuk lucu atau menyentuh hati.

Untuk mengambil bahagian, mereka hanya perlu:

 1. TANGKAP gambar lakaran hati mereka.
 2. Ikut akaun Facebook dan Instagram Malaysia Healthcare.
 3. Kongsi lakaran hati di Instagram/Facebook. Sertakan tanda pagar Malaysia Healthcare.
 4. Sertakan keterangan gambar dan tanda pagar #sharemylove dan #mylovesyou.

Satu pemenang akan dipilih setiap bulan berdasarkan warna yang digunakan, kreativiti dan jumlah perkongsian. Antara hadiah yang ditawarkan adalah kamera Polaroid, rawatan kesihatan dan kecantikan dan banyak lagi.

Kempen Malaysia Loves You dilancarkan pada 29 Februari 2016 oleh Menteri Kesihatan Malaysia, YB Datuk Seri Dr. S. Subramaniam. Ia adalah kempen berterusan Malaysia Healthcare untuk meningkatkan kesedaran global terhadap potensi Malaysia sebagai destinasi pelancongan penjagaan kesihatan yang ulung. Akhirnya, Malaysia diharapkan menjadi negara pertama yang terlintas pada fikiran orang ramai apabila memilih destinasi penjagaan kesihatan kerana faktor-faktor berikut: Kualiti, Kebolehcapaian, Kemampuan + Kemudahan untuk Berkomunikasi (Quality, Accessibility, Affordability + Ease of Communication).